Есенни снимки: съвети за създаване на невероятни снимки на есенни пейзажи

Есента е може би най-благоприятния сезон за правене на снимки и естествено е любим на много професионални и любители фотографи. Ето няколко съвета за създаване на страхотни есенни изображения:

1. Използвайте непряка светлина

Опитайте се да избягвате ярки слънчеви дни, които са склонни да увеличават контраста и яркостта на цветовете. Вместо това, изберете частична или пълна сянка.

Снимането в облачни или дъждовни дни може да подчертае земните тонове и дълбочината на цвета на есенните дървета и листа. Дъждовните капки върху свежи паднали листа задълбочават цветовете и създават страхотни светлинни шарки.

красиви есенни снимки

2. Внимавайте за близкия и по-далечен план

Въпреки че може да бъдете запленени от планината, покрита с обагрени от есента листа, фотоапаратът Ви може да не заснеме пълните детайли. Опитайте се да фокусирате върху някои подробности за отделни листа или дървета на преден план.

3. Композирайте снимката с идея за максимално въздействие

Шумата обикновено е акцент за есенния цвят, но можете също така да заснемете форми, линии и шарки чрез макро снимки на листа и други предмети.

За да запазите изображението динамично, помислете за правилото на третините, когато обектът, който ви интересува, не е в центъра, а е поставен в пресечната точка на въображаеми вертикални и хоризонтални линии, които разделят визьора на третинки в двете посоки.

4. Контролирайте фокуса

Широко отворен f-stop (ниска стойност, напр. f/2) ще изостри елемента на фокус, но ще размие голяма част от фона. Това е добре за близки снимки на листа и хора. Феновете на т.нар. „сапунерки“ могат да изберат настройката „портрет“, за да постигнат този ефект.

Малък f-stop (висока стойност, напр. f/11) ще фокусира по-голямата част от фона, но също така ще намали скоростта на затвора и снимката ще бъде по-податлива на размазване от разклащане на фотоапарата или движението на обекта. Най-често настройката „пейзаж“ при любителските фотоапарати ще свърши тази работа.

5. Балансирайте яркостта

Ако във вашето изображение има хора, може да се наложи използване на светкавица за запълване, за да намалите „червените очи“ и да придадете на хората малко яркост в сравнение с фона. Опитайте се да балансирате яркостта на лицата им и фоновата зеленина, така че да не се получи едната недостатъчно експонирана, а другата твърде ярка.

Ако поставите обектите си точно до ръба на гористи местности, лицата им ще бъдат осветени повече от дърветата зад тях, създавайки фокусна точка на интерес.

6. Баланса на бялото

Ако не можете да зададете персонализиран баланс на бялото, може да опитате настройката „сянка“. Често фотоапаратите ще се объркат с целия този цвят и може да се окажете със странни тонове на кожата.

7. Стабилизирайте фотоапарата

Ако настройките на вашата камера доведат до скорост на затвора по-малка от 1/100 секунди, може да се наложи да стабилизирате по някакъв начин фотоапарата.

Не е задължително това да е сложно – може да го поставите върху твърда повърхност, като скала или ограден стълб, или да си носите монопод или статив.

За монопод може да ползвате и туристически щеки (и обратно 🙂 )!

И не дръжте „сапунера“ на една ръка разстояние, и в същото време да очаквате да получите ясна снимка.снимки на есенни листа

8. Дръжте на качеството

Обикновено се препоръчва по-високо ISO (чувствителност) за сенчести или по-тъмни сцени, но при снимане на есенни кадри е по-добре да поддържате ISO ниско, за да заснемете всички детайли на цветовете и листата. По-високото ISO често носи шум, който Вие искате да го ограничите. Опитайте за ISO 100-200, ако можете.

9. Не забрявайте плодовете

Това е чудесно време да направите няколко снимки на есенни плодове.

Кошниците с ябълки, тикви и грозде са страхотно начало. Такива са и тиквите, купата сено и царевицата.

Отделете малко време, за да оцените цвета и щедростта. Има и много есенни цветя, които също са идеални за снимки.

10. Завършете креативно

Въпреки че есента има много цветове, опитайте да направите някои снимки в черно и бяло и/или сепия, за да подчертаете линиите и формата. Поиграйте с яркост, контраст и наситеност, за да осигурите повече дълбочина и интерес. Помислете за отпечатване и поставяне в рамка на някои изображения или съставяне на бележки, които да подарите.

За да обобщим, трябва да искате високо качество, стабилни снимки, добро осветление и композиция, креативно кадриране и добър контрол на експозицията.

Използвайте очите и творческите си таланти и запечатайте страхотни есенни изображения!

Всичко за фотоапаратите и камерите
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0