RAW или JPEG?

Ако сте начинаещ фотограф, който тепърва навлиза в дебрите на фотографията, може би сте чували за RAW и JPEG файлове. Но какво означават тези термини?

Разработването на вашия стил на фотография отнема много етапи и не включва само правене на снимки. Разбирането на технологията на фотоапарата ще ви помогне да издигнете уменията си на следващо ниво и важна част от това е да научите как ефективно да съхранявате, обработвате и редактирате вашите снимки.

В тази статия ще разгледаме разликите между JPEG и RAW фотоформатите, както и техните силни и слаби страни.

Чудите се какво е най-доброто за вас? Прочетете, за да разберете.

raw или jpeg формат при снимки

Какво е RAW?

Както подсказва името, RAW изображението всъщност са необработените, непроменени данни, събрани от вашия фотоапарат. Това е файлов формат, който създава висококачествени изображения, като използва всички данни, записани от сензора на апарата.

RAW изображенията не са типичната снимка. Те изискват специализиран софтуер за да бъдат отворени и редактирани. Най-популярните инструменти, използвани за редактиране на тези файлове, са Photoshop и Lightroom.

Има две ключови характеристики на използването на RAW файлове по време на последваща обработка.

Първо, RAW изображенията притежават по-големи възможности за последваща обработка. Това означава, че RAW изображенията имат по-голям контрол върху корекциите на светлините, сенките, контраста и баланса на бялото.

Второ, редакциите, направени в RAW изображения, са „безопасни“. Това е така, защото редактирането на RAW се реализира чрез запазване на всички редакции в отделен текстов файл, известен като XMP файл, като същевременно се оставя оригиналния файл недокоснат.

Добре е да знаете: Файловият формат RAW няма общоприет стандарт. В резултат на това всяка марка камери има свой собствен RAW формат. Някои от най-популярните включват Cr2 (Cannon), NEFF (Nikon) и ARE (Sony).

Какво е JPEG?

JPEG е компресиран файлов формат. Това прави размера на файла на снимката значително по-малък от RAW снимките и ви дава много повече място за съхранение на снимки.

Режимът на снимане по подразбиране за повечето фотоапарати и смартфони е JPEG, освен ако не е избрано от настройките друго. Заснемането в JPEG ви позволява да съхранявате повече снимки на картата с памет. 

Компресията също така означава, че не са нужни часове, за да се заредят изображенията, когато сърфираме в интернет, и можем лесно да изпращаме изображения на приятели, без да заемаме твърде много място във входящата им поща.

Въпреки това, когато JPEG се компресират, те изпитват спад в качеството (особено в сравнение с RAW изображенията).

Въпреки тези удобни приложения за JPEG файлове, те имат своите недостатъци.

JPEG е много по-малко гъвкав, когато става въпрос за редактиране: повечето важни, полезни данни са изтрити, за да се намали размерът на снимката.

Камерата също автоматично прави корекции на изображенията, когато ги записва като JPEG, включително промени в наситеността, контраста и рязкостта. Те са много по-трудни за коригиране или промяна, ако изображението ви е запазено като JPEG.

Добре е да знаете: JPEG е съкращение от „Joint Photographic Experts Group“, името на компанията, създала файловия формат. Често се съкращава до JPG, тъй като ранните компютри (по това време) могат да обработват файлови разширения само с три букви. Термините „JPG“ и „JPEG“ се използват взаимозаменяемо – за по-голяма яснота ще използвам JPEG в тази статия. 

Плюсове на RAW

По-високо качество

Алгоритъмът за компресиране определя качеството на файловия формат. Има два вида компресия, които използват файловите формати: без загуби и загуби.

RAW изображенията използват компресия без загуби, която запазва всички данни, събрани от сензора на камерата. 

Използвайки всички данни от сензора, всяко парче от RAW изображение е точно изображение на реалния свят. 

JPEG използват алгоритъм за компресиране със загуби, който елиминира част от цифровата информация. В резултат на това някои от изображенията са „приети“, а не заснети.

По-голям диапазон на яркост и цвят

Дълбочината на бита на изображението определя тоналния диапазон и цветовата гама. Изображение с по-голяма дълбочина на битовете ще има по-широк тонален диапазон и цветова гама. 

RAW изображенията обикновено са 10-14 битови, като най-често срещаните са 12. От друга страна, стандартният размер за JPEG изображение е 8-битов. Това означава, че средно RAW изображенията имат четири повече бита информация, отколкото JPEG.

И така, как битовете влияят на RAW изображенията?

Обхватът на тона показва различните нива на яркост и изображението, което може да има. Колкото по-голяма е дълбочината на битовете, толкова по-точна може да бъде яркостта.

RAW изображенията създават изображения с по-широк тонален диапазон и цветова гама.

JPEG, 8-битово изображение, се превежда в 256 цвята на всеки канал или общо 16 милиона цвята. От друга страна, 16-битовото RAW изображение може да има 65 536 или общо 281 трилиона възможни цвята.

Допълнителните битове RAW изображения им дават палета, за да създават снимки с точна скала на яркост и цветове. В резултат на това RAW изображенията имат плавни цветови преходи и по-малко артефакти на ленти от JPEG.

По-добри детайли

RAW изображенията създават изображения с по-голяма детайлност. По-специално поради метода на компресия без загуби и по-голямата битова дълбочина.

RAW изображенията записват и съхраняват повече информация от сцената, отколкото JPEG изображения. T той допълнителна информация, записана от RAW изображения води до по-неточно изобразяване на реалния свят.

Това означава, че малките подробности за текстури, шарки и обекти се улавят с много по-голяма точност.

Редактиране

Тъй като RAW изображенията записват и съхраняват много повече данни от JPEG, те са изключително полезни при редактиране на изображения.

Когато редактирате RAW изображения, е много по-лесно да възстановите детайли от изображения, които са били над или недостатъчно експонирани. Същото може да се каже при регулиране на баланса на бялото, контраста, светлините и ниските светлини.

Лесно регулиране на баланса на бялото

Балансът на бялото е жизненоважен аспект на всяка снимка, особено ако правите снимки при различни светлинни температури.

Традиционно фотографите идентифицират и регулират баланса на бялото си в настройките на камерата си, преди да натиснат бутона на затвора.

Но с RAW изображенията можете да регулирате баланса на бялото на вашето изображение с изключителна точност дълго след като са направили снимката.

Всъщност RAW изображенията са толкова мощни, че регулирането на баланса на бялото в камерата и при последващата обработка води до същите резултати. 

Така че, ако снимате с RAW и забравите да регулирате баланса на бялото или зададете неправилния баланс на бялото, няма нужда да се притеснявате.

Същото не може да се каже за JPEG. Опитът за регулиране на баланса на бялото в JPEG по време на последваща обработка често води до неточни резултати.

Така че, когато снимате в JPEG, трябва да имате правилния баланс на бялото, преди да направите снимката, или може никога да не успеете да получите това, което наистина искате.

Получаването на правилния баланс на бялото и настройките на цветовете могат да определят вашата снимка, а заснемането в RAW е без съмнение най-добрият начин да постигнете желаните резултати.

„Безопасно“ редактиране

Когато редактирате RAW файл, извършвате „безопасно“ редактиране. Какво е безопасно редактиране?

Безопасното редактиране ви позволява да редактирате снимката си, без да повредите или загубите оригиналния файл. И така, как редактирането на RAW е безопасно?

RAW изображенията запазват всички редакции в отделен файл, известен като XMP или страничен файл. Файлът на страничната кош съхранява инструкциите за редактиране, направени по време на последващата обработка.

Тъй като RAW файлът съхранява редакциите в отделен файл, оригиналният файл остава непокътнат и недокоснат. Това прави RAW редактирането неразрушаващо – възможността да извлечете вашето недокоснато RAW изображение, без да се налага да запазвате дублиран файл. 

Това дава на фотографите спокойствие, знаейки, че ако сгрешите по време на редактирането, можете лесно да извлечете оригиналния си файл и да започнете отначало.

По-добри разпечатки

RAW изображенията създават по-добри отпечатъци. Подобреното качество, детайли и цветово пространство допринасят за това.

RAW изображенията също са склонни да имат по-малко артефакти като ленти, които могат да бъдат много ясни на отпечатъка. 

Също така артефактите, които присъстват в RAW файлове, като шум, хроматична аберация и цветна лента, могат да бъдат премахнати с помощта на софтуер за последваща обработка.

Избор на цветова палитра

Цветовото пространство може да бъде малко сложно. Много опростено обяснение е, че цветовата палитра е подборът на цветове, с които изображението разполага, за да създаде изображение. Всяко цветово пространство ще има различна цветова гама, от която да избирате.

RAW изображенията са уникални, защото камерите не им присвояват специфично цветово пространство. Избирате цветовото пространство на RAW изображение при експортиране. Това означава, че можете да изберете кое цветово пространство най-добре отговаря на вашите нужди за фотография. 

Цветното пространство на вашето изображение с JPEG, от друга страна, се задава от настройките на камерата.

Промяната на настройките на цветовото пространство в JPEG може да доведе до проблеми с цвета и да доведе до загуба на повече подробности. Това може да е проблем, когато имате нужда от едно изображение в множество цветни пространства.

RAW избягва този проблем, като ви предоставя най-високите и най-точни изображения, като се има предвид цветовото пространство, което сте избрали. 

Когато снимате в RAW формат, когато изберете новото си цветово пространство, няма да загубите никакви детайли или качество на изображението.

Увеличаване на снимки без загуба на детайл

Когато регулирате размера на изображението, фотоапаратът Ви приближава цветовете на съседните пиксели. По време на този процес на сближаване има загуба на качество. 

Форматът на файла, който използвате, ще определи степента на загуба на качество. RAW изображенията произвеждат най-малко загуба на качество в сравнение с всеки друг файлов формат.

Това е така, защото RAW изображенията имат много повече цифрова информация поради компресията си без загуби. В резултат на това процесът на сближаване има много повече цифрова информация за използване. Допълнителните данни позволяват много по-точен процес на сближаване.

Бъдеща редакция

RAW файловете винаги могат да се използват и редактират отново в бъдеще.

Те не са ограничени от системата за редактиране на снимки, която имате в момента. Когато бъде пуснат нов софтуер или смените програмата, пак можете да подобрите старите си снимки с новата технология.

Недостатъци на RAW

Трябва да бъде обработен

RAW файловете са сурови и недокоснати данни, събрани от камерата . В резултат RAW изображенията често изглеждат недовършени или скучни, ако останат недокоснати.

Трябва да се направят определени промени и редакции на RAW снимки, преди да са завършени и готови за представяне. Това не е идеално, ако трябва да създадете изображения веднага.

Например от фотографите на събития и сватби често се очаква изображенията да бъдат незабавно готови за гледане.

Ако трябва да покажете RAW изображение на клиент, той вероятно ще се почувства откъснат и ще твърди, че камерата ви прави снимки с лошо качество. В ситуации като тези JPEG са по-добри, защото можете незабавно да представите завършени и редактирани снимки на своите клиенти. 

Когато снимате в JPEG, от друга страна, камерата ви обработва изображенията точно когато ги правите. Поради това JPEG често са готови за презентация, докато ги правите, освен ако фотографът не иска да направи незначителни корекции.

Като правило повечето фотографи снимат в сурово състояние, ако планират да направят някаква последваща обработка след заснемане на изображение.

По-голям размер на файла

Колкото повече детайли, цветове и качество на RAW изображенията идват с цена, по-големи файлове. В резултат на това можете да запазите по-малко RAW изображения, отколкото JPEG, като имате едно и също място за съхранение на вашия компютър или камера. 

Размерите на RAW и JPEG файлове ще варират в зависимост от камерата и настройките на камерата, които използвате. Но общият консенсус е, че RAW файловете са около два пъти по-големи от JPEG, а в някои случаи дори по-големи.

След като разгледах някои от собствените си файлове, установих, че средният размер JPEG е около 3 пъти по-голям от RAW файловете. По-специално, средният размер на моите JPEG файлове е 10MB, докато средният размер на RAW изображенията ми е 30MB.

Нека разгледаме това от гледна точка на разходите и количеството.

Качественият 4TB твърд диск обикновено струва около 250 долара.

На $ 250 тук е цената за съхранение на JPEGS и RAW изображения:

4TB = 400 000 JPEG файла = $ 0,000625 / снимка

4TB = 134 000 RAW файла = $ 0,00186 / снимка

Като се имат предвид предположенията за размера на файла по-горе, можете да съхраните още 266 000 JPEG изображения с едно и също място за съхранение. Това означава, че ще струва $ 250 за съхраняване на 400 000 JPEG файлове и $ 670 за съхранение на 400 000 RAW файлове.

Имайте предвид, че за повечето фотографи 134 000 файла място за съхранение са достатъчни за няколко години снимки.

По-малко кадри в секунда

Когато снимате в RAW, кадрите в секунда ще бъдат по-малко, отколкото при заснемане в JPEG. 

Това е така, защото RAW изображенията прекарват повече време в буфера на вашия фотоапарат, отколкото JPEG изображенията.

Буферът е временно пространство за съхранение (RAM), където вашите изображения се запазват, преди да бъдат запазени на картата с памет.

Това може да е проблем при снимане в серия или ако правите снимки бързо.

Камерите могат да обработват само определено количество данни в буфера. След като достигне максималната си точка, ще трябва да изчакате, преди да можете да направите друга снимка.

За да минимизирате този проблем, можете да започнете, като закупите по-бърза памет. Sandisk предлага карти с памет, които обработват 95 MB / секунда. Ако това не подобри скоростта на вашите камери, може да се наложи да закупите камера с по-голяма RAM.

Собствен формат – несъвършени алгоритми

RAW файловете са уникални за всеки производител на фотоапарати. Всеки производител на камери използва различен патентован алгоритъм. 

Това означава, че конкретните инструкции за кодиране не се публикуват публично. В резултат на това компаниите за последваща обработка трябва да реверсират тези алгоритми, за да могат хората да използват техния софтуер. 

Това създава проблеми за хората с нови камери и тези със стари RAW файлове. Собствениците на нови камери може да се наложи да изчакат, докато софтуерните компании могат да разбият новия RAW алгоритъм на файлове, преди да могат да редактират своите снимки.

Съществува и известна загриженост, че старите RAW файлове в крайна сметка могат да загубят поддръжка, оставяйки ги без опции за повторно редактиране на старите си изображения.

За тези, които използват по-стари версии на RAW файлове, не бих се притеснявал твърде много за прекратена поддръжка. Софтуерът за последваща обработка обикновено само добавя поддръжка и не я премахва. Също така повечето специфични за камерата софтуери ще поддържат всяка версия на техните RAW данни.

За да помогне за намирането на решение при тези проблеми, Adobe представи DNG, файлов формат с отворен код през 2004 г. Целта е DNG да се превърне в стандартен RAW файлов формат за фотографи. 

Убити цветове

Фотографите, използващи RAW файлове за първи път, често забелязват скучните и измити цветове. 

Когато сравнявате оригинален JPEG и RAW файл един до друг, JPEG ще изглежда по-жив и полиран.

RAW файловете също изглежда са с небалансиран контраст, повече шум и по-малко рязко от JPEG.

Причината за това е, че RAW изображенията, за разлика от JPEG, са нередактирани изображения. Когато използвате RAW, се очаква да редактирате вашите снимки, за да достигнете до крайния продукт.

Това може да е проблем за фотографите, които не възнамеряват или не знаят как да използват софтуер за последваща обработка.

Повече файлове за управление

Въпреки че фактът, че RAW файловете могат да запазят оригиналните данни след всеки кръг редакции, има много предимства, това не идва и без недостатъци.

С RAW файловете всички ваши настройки и редакции се записват в отделни XMP файлове. Това добавя файл, който трябва да бъде архивиран и сортиран, което може да бъде затормозяващо за някои фотографи. 

Това е усложнява проследяването и управлението на снимките и може да забави работния процес.

По-бавно архивиране

Тъй като RAW снимките са толкова големи, архивирането им на вашия компютър отнема много повече време. Това е добре да се вземе предвид, ако работите с ограничен срок или по друг начин се нуждаете от повече време, за да редактирате снимките си.

Плюсове на JPEG

По-малки размери на файла

Вероятно най-голямата полза от JPEG е по-малкият им размер. 

Това разбира се има цена на някакво качество, но има силен ефект върху това колко снимки можете да направите и съхранявате ефективно.

Ще спестите място в буфера на вашата камера, картата с памет и в компютъра си, което прави всичко различно, ако работите в рамките на времеви ограничения или ограничен бюджет.

По-бързо непрекъснато снимане

Когато снимате екшън последователности, е от решаващо значение да направите няколко снимки на бърз сериал, за да получите възможно най-добрия кадър.

Тъй като JPEG файловете са значително по-малки от RAW файловете, те се придвижват от буфера на камерата към картата с памет много по-бързо и по-ефективно. В резултат на това JPEG файловете могат да заснемат повече кадри в секунда от RAW файловете. 

Възможността да снимате повече кадри в секунда може да ви бъде полезна, когато снимате екшън кадри. Но се уверете, че картата с памет е достатъчно бърза, за да може камерата да обработва. Обикновено карта с памет, която може да обработва поне 95 MB / секунда, е безопасен залог.

Не се изисква редактиране

JPEG файловете изпитват известно количество автоматична обработка от камерата. Някои примери са регулиране на шума, изострянето, контраста, баланса на бялото и наситеността.  

В резултат JPEG файловете са по-полирани и усъвършенствани от RAW изображенията. В повечето случаи те могат да бъдат представени като краен продукт веднага след улавянето.

По този начин JPEG изображенията са по-добри от RAW изображения за чувствителни във времето проекти, които изискват незабавни резултати.

Например плевенето или дори фотографите ще се възползват от снимането в JPEG. Това ще ви позволи да представите готов продукт веднага след като бъде заснет.

Усъвършенстване на уменията за снимане с фотоапарата

Заснемането в JPEG ще ви насърчи да овладеете настройките на камерата. Ограничената мощност на редактиране на JPEG файлове не ви оставя друг избор.

Използването на JPEG ще подобри окото ви, за да се уверите, че използвате правилните настройки на камерата. Грешката с настройките ви може да е разликата между получаването на снимка.

Стандартен файлов формат

JPEG е стандартният формат на графичен файл, използван по целия свят. Те могат да бъдат отворени за почти всяко устройство, софтуер или уеб приложение.

Бъдете сигурни, че ако снимате в JPEG, е малко вероятно да имате проблеми с изпращането, отварянето или споделянето на вашия файл. Това ги прави идеални за изпращане на готови изображения на клиент.

За разлика от RAW изображенията, JPEG файловете ви дават лекота, че ще можете бързо и без усилия да споделяте своите JPEG изображения с други хора.

Избор на компресия

Предимството на заснемането в JPEG е, че можете да изберете нивото на компресия, приложено към вашите изображения.

В зависимост от камерата, броят ви възможности за компресия може да варира. Но в повечето случаи камерите предлагат поне три различни JPEG алгоритми за компресия. 

Всеки алгоритъм ще прилага различно ниво на компресия. Алгоритмите с повече компресия ще доведат до по-малки файлове и повече артефакти. По същия начин, по-малкото компресиране ще доведе до по-големи файлове с по-малко артефакти.

В зависимост от вашите фотографски нужди можете да изберете алгоритъма за компресия, който ви подхожда.

Недостатъци на JPEG

Компресия със загуби

JPEG използват компресия със загуби, което намалява размера на файла с изображение, като изхвърля „несъществени“ данни от изображението. Вашите камери ще сканират изображението и ще приближат подобни области на изображението. Реалните данни от приблизителните области след това се изхвърлят.

Един от основните недостатъци на JPEG компресията е, че загубата е постоянна. След като се осъществи, не може да се обърне.

Друг основен недостатък е, че резултатът от процеса на компресия е изображение, което е с по-ниско качество от RAW изображенията. По-специално, JPEG компресията обикновено кара изображенията да изглеждат по-малко остри и по-малко детайлни.

Освен това вашите JPEG изображения ще изпитват това качество на компресия всеки път, когато го запазите, допълнително влошавайки качеството на вашето изображение. Бъдете внимателни, когато записвате JPEG файлове, опитайте се да запазвате JPEG само 1 или 2 пъти, за да избегнете излишна загуба на детайли. 

По-малко битове

JPEG изображенията имат по-малка битова дълбочина от RAW файловете. Повечето JPEG изображения се запазват с 8 бита на канал, което води до 24 бита за цялата картина. RAW файловете, от друга страна, могат да бъдат до 18 бита.

По-малката битова дълбочина означава, че JPEG ще покаже сцена с по-малко цветове и тонални диапазони.

По-тесен динамичен обхват

Един от недостатъците на компресията със загуби и по-малката битова дълбочина е по-ниският динамичен диапазон.

Динамичният обхват е мярка за разликата между най-светлите и най-тъмните тонове на картината. Тъй като JPEG файловете заемат по-малко място, има по-малко място за разграничаване на нюансиран динамичен диапазон.

Това означава, че JPEG файловете могат да изразяват по-малко нюанси на яркост в сравнение с RAW изображенията. В резултат на това изображенията се изрязват по-бързо от RAW файловете.

 

Защо да снимате RAW, а не JPEG?

RAW е изборът на повечето професионални фотографи поради гъвкавостта и предимствата, които предлага.

Първо, заснемането в RAW дава изображения с по-добро качество. RAW изображенията имат по-висок динамичен обхват, което означава, че можете да уловите по-точно тоналността на сцената.

Освен това, тъй като RAW изображенията имат повече битове, той има много по-широка цветова гама. По-широката цветова гама осигурява изображение с по-голяма гама от цветове, което да се използва при създаването на изображение.

Изображенията с по-висок динамичен обхват и по-широка цветова гама създават изображения с по-голяма точност и по-малко артефакти като лента.

Друга една от най-търсените характеристики на RAW изображенията е тяхната гъвкавост при редактиране. Тази гъвкавост е несравнима и една от основните причини професионалните фотографи да снимат в RAW. 

Използването на настройки за софтуер за последваща обработка, като баланс на бялото, контраст, акценти, ниски светлини и шум, може да се регулира много лесно.

Това ви позволява да коригирате повечето грешки, направени на полето по време на последваща обработка.

Редактирането предлага и отлична артистична гъвкавост. Фотографите могат да променят и редактират своите изображения, за да отговорят на техните точни фотографски нужди.

Освен това редакциите, направени в RAW изображения, не разрушават. Това означава, че оригиналният файл никога не се редактира истински, а се записва в друг файл, наречен XMP файл.

Защо да снимате JPEG, а не RAW?

Ако ви липсва място за съхранение или време, най-добре е да снимате в JPEG.

Заснемането в JPEG ще ви даде възможност да създавате изображения с по-малък размер, но все пак с относително високо качество. 

Също така, поради по-малкия си размер на файла, камерите са способни да заснемат по-бързи кадри в секунда в сравнение с RAW.

Допълнителната скорост, предлагана от JPEG, може да бъде разликата между липсата и изстрела. Това важи особено за фотографите за движение и екшън.

Друго невероятно предимство на JPEG изображенията е, че камерата прави всички редакции и не се изисква външно редактиране.

За фотографите, които се нуждаят от незабавно създаване на изображения на клиенти като фотографи на събития, това е огромно предимство. Това е много полезно и за фотографите, които изобщо не планират да редактират изображението си

И накрая, когато снимате в RAW, имате спокойствие, че няма да има проблеми с отварянето или затварянето на файла ви. JPEG е стандартен файлов формат, който се използва в цял свят като стандартен графичен файл.  

Компромисът: RAW + JPEG

Заснемането в JPEG + RAW може да бъде полезно, ако не сте сигурни какъв тип файл ще ви подхожда най-добре. 

В този формат за снимане ще се съхраняват едно копие на RAW изображението, както и едно копие на JPEG изображенията . Правейки го по този начин, ще имате повече време да решите и след като го направите, изтривате ненужния тип файл от камерата си. 

Това също е добър метод за тези, които се нуждаят от незабавни снимки, но все пак ще редактират снимките в дългосрочен план.

Това ще ви позволи да представите завършена снимка, докато я заснемате, и да запазите способността си да редактирате качествените си RAW изображения в бъдеще.

Имайте предвид, че заснемането в този формат отнема повече време за съхранение в буфера на камерата, а също така отнема почти двойно място за съхранение. 

RAW срещу JPEG: Кой да изберете?

Както при повечето дебати, не е задължително да има един верен отговор.

Снимам предимно в RAW формат, защото свободата да редактирам снимките си по мой вкус, без да жертвам качеството, е важна за мен.

Това обаче не означава, че JPEG файловете нямат време и място. Те са чудесни за заснемане на сериали и кратки последователности на действията, или ако работите с много ограничен срок. 

Освен това не всяка снимка се нуждае от редактиране и преработки с професионално качество.

В действителност форматът, който ще изберете, зависи много повече от плюсовете и минусите на всеки.

И двамата имат своите предимства и недостатъци и най-добрият файлов формат силно зависи както от вашите практически, така и от художествени предпочитания.

 

Всичко за фотоапаратите и камерите
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0