10 съвета за снимане на деца

Фотографирането на деца може да бъде интересно предизвикателство, но може да бъде и доста сложно! И няма точна формула, когато снимате деца – всяка снимка ще бъде различна.

Но не се притеснявайте. Просто следвайте дадените по-долу насоки за идеалната детска фотография, които ще ви спестят от допускането на някои често срещани грешки.

С нашите съвети ще научите как да уловите вълшебни моменти, в които всички членове на семейството ще се влюбят!

 1. Бъдете подготвени, когато ще снимате деца

Когато планирате за първи път фотосесия с деца, говорете с техните родители. Естествено, ако инициативата идва от ваша страна, преди да започнете снимките, ще ви е необходимо съгласието на родителя. Добра идея е да попитате родителите дали децата имат някакви притеснения или проблеми, за които трябва да знаете, като алергии или фобии. Винаги се уверете, че детето и родителят се чувстват комфортно с вас и в тази ситуация.

За да заснемете запомнящо се изображение, попитайте за любимото местоположение на детето. Например, може да има парк с любима люлка, или пътека, по която детето винаги обича да върви с кучето си.

Когато снимате деца, всяка снимка трябва да бъде уникална. За да си помогнете при подготовката на реквизит, можете да попитате родителите и децата за техните хобита и любими дейности.

Например, дъщеря им е начинаещ художник? Носете боя за пръсти, хартия и престилка!

Синът им е обсебен от животните в зоологическата градина? Донесете плюшено животно или ги помолете да донесат любимата му играчка за сесията.

Също така, в случай че вашият обект реши да изпусне сладолед върху дрехите си или опита да яде кал, винаги носете кърпички за лице и ръце!

 1. Бъдете гъвкави, за да избегнете стресови детски фотосесии

Да, подготовката е много важна, но също така трябва да сте отворени да забравите цялата подготовка и да импровизирате. Работата и снимането на малки деца може да бъде много непредсказуема.

Ако установите, че детето се забавлява и получавате много „истински“ моменти, това е добре. Няма значение дали те се придържат към вашия план – ако детето е спокойно, ще заснемете повече естествени снимки за по-добър краен образ.

Важното е да получите страхотни снимки. С фотографирането на деца трябва да следвате техния импулс.как се снимат малки деца

 1. Снимайте на нивото на детето

Може да снимате отдолу или високо над детето за определена композиция. Но през повечето време е по-добре да снимате от нивото на очите на детето. Това създава по-естествена перспектива, която по никакъв начин не изглежда нагласена.

Бъдете готови да пълзите, да седнете на земята или дори да се търкаляте! Снимането на нивото на детето е чудесен съвет, който да помогне на зрителя да се почувства част от момента.

Можете също да опитате това с портретна фотография, но не очаквайте малките да стоят неподвижно много дълго.

 1. Поддържайте децата активни и весели

Последното нещо, което искате да се случи, е детето да скучае. Това ще означава, че фотосесията ви е приключила. Вашият шанс за възможно най-добра снимка е изчезнал.

Помислете за дейности, които бихте могли да накарате детето да прави. Предизвикайте ги да скочат по-високо от вас. Или вижте колко бързо могат да тичат към камерата.

Какво ще кажете да ги попитате кое е любимото им движение в танца? Ако изглежда, че енергията им намалява, това също може да е подходящ момент да извадите на показ тези забавни реквизити, които сте донесли със себе си.

Уверете се, че темата ви е забавна. Детето трябва да е щастливо и да се чувства добре. Това винаги означава, че имате повече възможности да уловите естествени, откровени моменти.

 1. Винаги търсете естествени кадри

как да снимаме децатаУсмихнатите пози са хубави, но бъдете нащрек за „междинните“ моменти. Това са моментите между позирането, когато децата избухват в смях или правят глупави физиономии.

Разбира се, родителите ще искат няколко снимки с традиционни пози. Но естествените моменти между позите ще имат най-голямо значение. Това ще бъдат тези, които отразяват най-много тяхната личност.

Тук вашият избор на обектив и фотоапарат може да бъде важен. Няма най-добър обектив за детска фотография, но универсален обектив като Canon 24-70 мм би работил добре.

Това се дължи на възможността да се променят фокусните разстояния когато се наложи. Не искате да сменяте основните обективи, когато децата тичат наоколо. Уверете се, че имате правилните настройки на камерата и изчакайте подходящия момент.

Същото важи и за избора на фотоапарат. Няма най-добър фотоапарат за детска фотография. И все пак, този, който може да направи много снимки в секунда, ще ви подпомогне, когато децата тичат наоколо.

 1. Опитайте различни пози

Тъй като повечето деца са много активни, това би трябвало да улесни получаването на различни снимки. И все пак искате да имате предвид това по време на сесията. По този начин ще имате много снимки, от които да избирате, след като извадите.

Ако сте приключили със снимките, където стои детето, накарайте детето да седне на нисък перваз или набор от стъпала.

Ако повечето от вашите снимки са дейности с нисък хоризонт, помолете детето да тича към камерата или да скочи супер високо.

 

Или ако имате много снимки със смях, се стремете да прекарате няколко мига, в които те са малко по-сериозни. Фотосесиите с чудесни снимки се дължат на сбора от настройки, позиции и атмосфера.

Родителите ще се радват, че могат да избират толкова много. Това също може да означава повече ползи за вас, когато родителите не могат да изберат от многото уникални красиви кадри!

 1. Търпението е от ключово значение при фотографирането на деца

Децата не се притесняват за вашия график, така че и вие не трябва да бъдете притеснени. Осигуряването на спокойствие ще им позволи да се чувстват комфортно. Това ще доведе до по-естествени моменти.

Плюс това, имайте предвид, че често отнема малко време на детето да се чувства комфортно с фотоапарата. Детето също може да се нуждае от време, за да се чувства комфортно около вас, особено ако се срещата за първи път.

Играйте с естествената светлина, за да получите тези страхотни изображения. Малките деца са непредсказуеми, така че вървете по течението и следвайте тяхното ръководство, като имате предвид осветлението.

 1. Не се фокусирайте само върху лицето

Понякога най-показателните снимки изобщо не показват лицето на детето. Бягат ли по плажа към водата? За съжаление, вашето добре обучено око за портретна фотография не винаги е полезно за децата!

Снимането отзад може да покаже колко ветровит е денят и колко обширен е плажът. Ако рисуват с пръсти, съсредоточете се върху ръцете им. Ако тичат, съсредоточете се върху краката им.

Бъдете креативни с кадрирането и фокусната точка. Това ще добави интерес и ще подчертае любимите занимания на детето.

Позволете на децата да използват любимите си занимания. Това е чудесен съвет при заснемането на невероятни детски снимки.

 1. Снимайте в непрекъснат режим и използвайте автофокус

Децата се движат бързо, особено малките деца. Това означава, че трябва да сте готови да снимате бързо. Няма да имате възможност да се съсредоточите върху всяка снимка и често ще трябва да уловите момента, преди той да се изплъзне.

Заснемането в непрекъснат режим ще гарантира, че можете да направите серия от снимки по време на активен момент. В резултат на това е по-вероятно да уловите перфектния кадър.

Използвайте автофокус и фокус с бутон за връщане назад. Това ще ви помогне да гарантирате, че фокусната ви точка винаги е там, където искате да бъде. Това са най-добрите настройки на апарата за необикновени изображения в забързана среда.

Съвършенството идва с времето и много практика. Понякога децата се движат твърде бързо, за да можем ние възрастните да сме в крак. Понякога ще трябва да гоните малките наоколо за цялата фотосесия!

Красотата на дигиталната детска фотография е, че снимането в непрекъснат режим не ви струва нищо допълнително. Това също така ви дава всички възможности, които бихте искали.

Ще ви трябва бърза скорост на затвора, ако искате да уловите точното движение. Това е чудесен съвет как да снимате деца, когато са в движение.идеи за снимане на деца

 1. Не очаквайте перфектни кадри през цялото време

Може да искате да планирате снимките. Но когато става въпрос за фотографиране на деца, особено на малки, очаквайте неочакваното.

Това често означава, че най-добрите моменти са замъглени или изрязани твърде плътно. Но те улавят емоция, която не може да бъде възпроизведена.

В тези видове снимки емоцията надделява над необходимостта от технически перфектен кадър. Не е необходимо настройките на камерата да са перфектни.

Не чакайте подходящия момент, тъй като може никога да не се случи. Фокусирайте се вместо върху това детето да има специални моменти, които можете да уловите. Това ще подобри детската фотография и ще раздели любителите от професионалните фотографи.

Заключение

Хората казват, че никога не трябва да работите с деца или животни. С фотографията обаче децата и животните могат да бъдат най-забавните обекти за работа!

Съветите по-горе ще ви помогнат да се подготвите за непредсказуемия характер на детската фотография. Но помнете, колкото и да се подготвяте, снимането на деца винаги ще бъде пълно с изненади.

Следвайте нашите съвети и преди да разберете, получаването на страхотни снимки на деца ще бъде като втора природа за вас.

Всичко за фотоапаратите и камерите
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0