50 вида фотография

Мислите ли, че има само един или няколко вида фотография?

Не. Има много различни видове снимки по света с различна тематика, различно оборудване и съответно различни техники.

Някои фотографи предпочитат да увеличат своите умения и да разширят портфолиото си, като се стремят към множество видове фотография едновременно, докато други се фокусират върху усъвършенстване на определен стил през цялата си кариера. Разнообразният опит при заснемането на различни обекти може да Ви помогне да идентифицирате ниша или предпочитана тема, както за профисонални, така и за хоби фотографи.

Тук обхващаме близо 50 различни вида фотография, предоставяме кратко описание на всеки и представяме някои примери, за да накараме тези творческия Ви импулс да се активира. Може би ще намерите нова любима тема, за да снимате или ще преоткриете стара любов.

Абстрактна фотография

абстрактна фотографияАбстрактната фотография, известна още като концептуална, конкретна или експериментална фотография, е жанр, който е трудно да се определи. Абстрактните фотографии често използват цвят, светлина, сянка, текстура, форма или визия, за да придадат усещане, възприятие или впечатление – без всъщност да предоставят представителен образ на обекта или сцената, която се снима.

Кадрите, които обикновено се вписват в този жанр на фотографията, не се свързват веднага с познат обект в очите на зрителя, тъй като са създадени чрез изолиране на определен обект или естествена сцена по начин, който премахва контекстните детайли от изображението, било чрез кадриране на кадъра в творчески начин или чрез редактиране на изображения след това.

Приключенска фотография

Приключенската фотография е много по-ясна от абстрактната фотография. Този тип фотография заснема изображения на приключения, обикновено на открито. Той често включва забележителни пейзажни снимки, приключенски пътешественици и предизвикателни условия на снимане поради достъпността до определени места и променящите се метеорологични условия, докато правите снимки навън.

Слагането на съоръженията на камерата в отдалечени, пресечени места предоставя допълнително предизвикателство за приключенските фотографи. Пешеходен туризъм, колоездене, туризъм и къмпинг с екипировка е нещо, с което фотографите от този нишев жанр са много запознати и удобни.

Архитектурна фотография

Друг самообяснителен жанр, архитектурната фотография е, когато основният предмет на снимката е екстериорът или интериорът на сградата. Тези снимки обикновено са доста точни изображения на конструкцията, които са направени по начин, който също е естетически приятен за окото.

Външните снимки обикновено използват дневна светлина, за да заснемат сградата заедно с близките функции за озеленяване. Те могат да бъдат заснети и през нощта, като се използва околно осветление от улични светлини, заобикалящ пейзаж или лунна светлина.

Интериорните снимки могат да допълват външните снимки, за да изобразят допълнително определен архитектурен стил или да се използват като самостоятелни.

Перспективният контрол е ключов аспект на тази ниша поради огромния размер на повечето сгради. Широкоформатните огледални камери от старо време, обективи с наклон / смяна и последваща обработка могат да допринесат за чудесен кадър на голяма сграда.

Най-старата оцеляла снимка в света е архитектурна снимка, направена през 1826 или 1827 г., което прави жанра един от първите жанрове на утвърдената фотография. Тъй като архитектурните тенденции се изместват и сгради от различни стилове са издигнати по целия свят, фотографите могат да се задълбочат дълбоко в тази ниша, фокусирайки усилията си върху специфичен архитектурен стил като Contemporary, Tudor, Postmodern , Gothic, Victorian, Classical и други.

Астрофотография

Правенето на снимки на астрономически обекти като звезди, планети и метеори, небесни събития като лунни или слънчеви затъмнения и други явления на нощното небе попадат под космическия чадър на астрофотографията. Астрофотографията направи революция в областта на професионалните астрономически изследвания, тъй като продължителните експозиции позволиха да се записват изображения на звезди и внушаващи страхопочитание мъглявини, които иначе са невидими за човешкото око. В крайна сметка оптичните телескопи са проектирани да записват светлина с помощта на фотографски пластини, които по същество функционират като гигантски камери.

 

Фотографите могат да използват както филмови, така и цифрови фотоапарати с функции за продължителна експозиция, за да заснемат тези видове снимки, тъй като светлинните фотони могат да се натрупват с течение на времето. Специалното оборудване и техники обаче са доста важни за заснемането на детайли, така че навлизането в астрофотографията не е шега работа.

Поради уникалната си нужда от специфични условия и специален хардуер, астрофотографията обикновено е подраздел на аматьорската астрономия. Въпреки това фотографите, които имат страст към нощното небе, също могат да участват, като се снабдят с подходящото оборудване, използват правилните настройки на камерата и научат няколко специални техники. Стативи, телескопи, фиксирани широкоъгълни фотографски обективи, проследяващи стойки, сензори за изображения и инструменти за последваща обработка са само някои от елементите, необходими за страхотна астрофотография .

Черно-бяла фотография

Черно-бялата (черно-бяла) фотография се фокусира върху заснемането на изображение без цвят. Това може да се направи чрез настройка на камерата или чрез редактиране на цветно изображение след това. Едноцветните изображения, които използват минимално количество осветление, също попадат в тази категория.

Когато фотографската технология започна за първи път, почти всички заснети изображения бяха или черно-бели, или с различни нюанси на сепия. Някои ранни цветни снимки са били тонирани на ръка, но са били доста редки и скъпи за създаване. С напредването на технологиите в средата на 20-ти век цветната фотография става преобладаваща, поемайки доминиращия някога жанр на B&W.

Често заснемането на класически, вечни и елегантни кадри, черно-бялата фотография днес се счита главно за изобразително изкуство. Художествените филми и други филми също използват понякога B & W като избрана естетика, създавайки носталгично или винтидж настроение.

Бизнес фотография

Бизнес снимките се фокусират върху работния свят, като изображенията се заснемат в подкрепа на растежа и развитието на бизнеса, обикновено за маркетингови и промоционални цели. Чрез заснемане на изображения на собствениците, техните продукти, екипите или услугите им, бизнес фотографията позволява на компаниите да разкажат история за техните предложения чрез снимки.

Портретната фотография, продуктовата фотография, фотографията на начина на живот, откровената фотография (на неща като семинари или срещи) и понякога дори архитектурната фотография се вписват в тази категория, в зависимост от индустрията, в която бизнесът работи.

Тези снимки могат да се използват като маркетингово обезпечение за уебсайт на компанията, брошури и други промоционални усилия, както и в редакционни статии, които говорят с технологиите. В крайна сметка технологиите са голям бизнес. Какво изобщо правехме преди компютрите?

Откровена фотография

Повечето снимки на хора често се позират, като фотографът насочва кадъра и моделите. Откровената фотография е вид фотография, която премахва поставения аспект на уравнението, като фотографите правят снимки на хора в движение, спонтанно или изненадано. Фотографите трябва да се стремят да заснемат обекти в естествено състояние, без да е необходимо да ги насочват или позират, за да получат правилното изображение. Това не означава непременно, че обектите не са наясно, че се правят снимки – съгласието е все още важна част от възможността да се използват тези снимки! Това обаче трябва да означава, че вашите откровени изображения ще уловят автентични сцени, реакции и мимики на хората в тях.

Тайната фотография се счита за подмножество на откровената фотография и възниква, когато обектите напълно не знаят за направената им снимка. Поради ненатрапчивия си характер, откровената фотография обикновено използва малко оборудване, което често е дискретно, за да не пречи или разсейва обектите при снимане. Фотографията със светкавица също не е често срещана, когато правите откровени снимки, тъй като светкавицата привлича вниманието и може да накара обектите да променят поведението си към по-малко естествено, по-контролирано положение.

Градска фотография (градски пейзажи)

Урбанистичният еквивалент на пейзажната фотография, градският пейзаж заснема изображения на градски силуети или участъци от мегаполис. Тези изображения могат да бъдат направени през деня или през нощта и обикновено включват големи части от града. За постигането на тези снимки са необходими широкоъгълни обективи, но телеобективите могат да ви бъдат полезни и за заснемане на по-малка част от града. Статовете могат да бъдат много полезни за предотвратяване на размазването на трептенето на камерата.

Градските пейзажи са многостранен жанр на фотографията, който може да бъде заснет по всяко време и от много места. По-високите коти, като покривите или най-горните етажи на високи сгради, и по-малко гъстите зони като крайбрежните алеи, могат да предоставят много възможности за страхотен изстрел. Играта с времето на деня също предоставя много възможности за заснемане на градски пейзаж в магическия златен или син час и навсякъде между тях.

Търговска фотография

Търговската фотография е тази, която се прави специално за търговска употреба, обикновено за популяризиране или продажба на продукт или услуга. Фотографи се наемат да правят снимки на продукта, за да бъдат използвани в маркетингови обезпечения като брошури, менюта, брошури и други. Изображенията на услугите могат да бъдат инсценирани с помощта на модели или персонал. Хранителната фотография , модната фотография и продуктовата фотография понякога се удвояват от търговските. Headshots са друго популярно парче от пъзела за този жанр.

Потвърждаването на вида и количеството снимки, както и измислянето на задължителните снимки спрямо хубавите, ще ви помогне да гарантирате, че фотограф с поръчка може да достави това, от което се нуждае клиентът им.

Композитна фотография

Някои видове снимки се създават чрез комбиниране на множество изображения, за да се създаде едно композитно изображение. Композитната фотография изисква последваща обработка и редактиране на два или повече кадъра, за да се получи пластов кадър, който все още изглежда сплотен.

През 1880-те, още преди да съществуват цифровата фотография и редактиране, композитното портретиране се произвежда с помощта на техника, която позволява да бъдат направени множество експозиции на една и съща фотографска плоча. В наши дни отделни изображения се смесват чрез използване на слоеве, маски и размазване. Монтажите на снимки, при които сцена се снима на малки парчета и след това се комбинира, и множествеността, при която човек е заловен няколко пъти в една и съща сцена, също могат да създадат съставна снимка. Подреждането на фокуси, при което сцена се заснема от различни ъгли или точки на фокусиране и след това се смесва в едно, е друга техника, използвана за създаване на голяма дълбочина на рязкост.

Този тип снимки могат да създадат уникални, художествени и редакционни изображения, които са изключително креативни и често много поразителни . Поради относителната им сложност, производството им отнема и повече време.

Творческа фотография

Друг трудно дефиниран жанр, творческата фотография включва голямо разнообразие от концепции и техники. Той насърчава експериментирането и креативността в композицията, както и в оборудването и техниките, използвани за заснемане на изображение (композитната фотография може да се припокрива с този жанр).

Други примери включват фотография с рибешко око или фотография с кристални топки, които манипулират перспективата на кадъра. Фотографията с висок динамичен обхват (HDR) и фотографията с принудителна перспектива също попадат в тази фотографска ниша. Концепции като наскоро популярните фотосесии за „разбиване на торти“ за бебета и малки деца са друга форма на творческа фотография.

Експериментирането с филтри, текстури и непрозрачност, както и скорост на затвора, множество експонации и размазване в движение може да помогне за създаването на нова перспектива. Използването на други форми на носител, като рисуване върху отпечатъци , оцветяване на ръка или изрязване и поставяне на други отпечатани изображения, за да се създаде колаж, също може да доведе до творчески финален кадър.

Документална фотография

Считана от някои за част от професионалната фотожурналистика, документалната фотография улавя образи от реалния живот, обикновено в контекста на исторически събития, както и ежедневието. Разграничителната разлика между двете е, че документалната фотография има тенденция да хроникира събитие, тема, среда или тема за продължителен период от време, добавяйки контекст към определена сюжетна линия. Фотожурналистиката обикновено се занимава с по-краткосрочен, по-скоро „актуални новини“ стил на фотографията.

Понякога заснети в черно-бяло за този вечен вид, документална фотография може да бъде постигната и от любители или артистични фотографи. Друга популярна подгрупа от този тип фотография може да се намери в света на академичните среди. Природозащитната фотография и уличната фотография също могат да се считат за част от този жанр, но също така могат да бъдат отделни като отделни категории.

Дрон фотография

Фотографията с дронове , наричана още въздушна фотография, улавя сцени от високо в небето. Изисква достъп до хеликоптер, самолет или други въздушни обекти, като дрон. Поради предизвикателния му характер по отношение на достъпността, много фотографи възприемат неотдавнашния напредък в технологията за безпилотни летателни апарати, като са избрали да използват безпилотни летателни апарати, вместо да летят в самолет с камерите си и сами да правят снимки (също наемането на хеликоптери може да стане малко скъп с течение на времето) .

Използването на безпилотни летателни апарати (БЛА), обикновено наричани безпилотни летателни апарати, позволява на фотографите да заснемат кадри от разстояние и / или автоматично. Въпреки това, много страни имат строги разпоредби за това къде могат да се управляват безпилотни летателни апарати, така че осъзнаването на това е важна част от получаването на добър имидж, без да се натъкнете на проблеми.

Освен продажбата на въздушни снимки за художествена и търговска употреба, този тип фотография се използва и в картографията за създаване на карти, археология, филмопроизводство, екологични изследвания, инспекция на електропроводи, друго наблюдение и др.

Фотография с двойна експозиция

Фотографията с двойна експозиция се създава чрез обединяването на две изображения в едно. В исторически план това изискваше специални камери и техники за разработване на филми. Съвременните цифрови фотоапарати вече имат настройки, които позволяват заснемането на множество експозиции. Редактирането на софтуер като Photoshop също прави постигането на този ефект много по-просто от филма, въпреки че някои пуристи твърдят, че това не е истинска двойна експозиция, ако не е на филм. Вече са налични приложения, за да се получи този ефект и върху смартфоните.

Техниката може да се използва, за да им достави изображения с нереално, призрачно качество. Те често използват силуети, за да създадат интересни, изразителни образи на две (или повече) неща едновременно. На снимката с двойна експозиция има безкрайно пространство за творчество.

Необходимо е обаче известно планиране на снимка с двойна експозиция, за да се определи композиция, която да работи добре. Основната снимка трябва да бъде заснета, след това слоевата снимка (и) и след това двете изображения трябва да бъдат редактирани и обединени в едно. Фонът на основната снимка трябва да бъде премахнат, преди да добавите слоя или слоевете и да ги смесите заедно за крайния резултат.

Редакционна фотография

Обикновено използвана във вестници и списания, редакционната фотография включва аспекти на модата, спорта и фотографията на събития, обикновено заснети в откровен характер. Обикновено тези типове снимки са предназначени да илюстрират история, която е достойна за новини, образователна и / или информативна.

Тъй като тези изображения са предназначени за показване в печатни медии, те са склонни да придружават текст, като придават допълнителен визуален контекст на сюжетна линия или проект. За разлика от търговски и рекламни изображения, редакционните кадри се използват за придружаване на статии и следователно попадат под определен лицензионен модел.

Редакционните снимки обикновено не могат да се използват за комерсиални цели за продажба на продукт, освен ако фотографът не получи подходящ модел или собственост. Купувачите, които закупуват този вид снимки от фондовите агенции, са отговорни за спазването на лицензионните условия.

Фотографиране на събития

Фотографията на събитието заснема гости, дейности и атмосферата на събиранията. Сватби, кръщенета, корпоративни партита, рождени дни , танци, церемонии по награждаване, погребения, конференции, концерти на живо и други ангажименти попадат в тази категория фотография.

Тези снимки могат да се използват за лична, сантиментална стойност, както и за популяризиране или пускане на пазара на събитие, организация или компания с търговска цел. Попадайки и под откровения жанр на фотографията, някои кадри на събитието могат да бъдат позирани, за да документират присъстващите гости, но повечето от тях обикновено се правят, когато събитието се разгръща естествено.

Семейна фотография

Правенето на снимки на семейство в позиран или откровен портрет е известно като семейна фотография . Този тип снимки често са поръчани от семейството за лична употреба, за да се мотае в семейния дом. Те улавят връзките между родители, деца, братя и сестри и понякога разширено семейство. Семейните срещи, сватби и други семейни поводи са идеалната възможност да практикувате този тип фотография. Новородени снимки и събития за заснемане като разбиване на торти също могат да попаднат в този жанр.

Когато се използва търговски, заснемането на семейни снимки трябва да се чувства автентично и реално. Подобно на откровената фотография, тези изображения могат да показват връзката и нежните моменти, уловени между членовете на семейството, или да подражават на инсценирана семейна фотосесия. От първостепенно значение обаче е, че наетите модели или са действително семейство, или са в състояние да предадат интимността, свързана със семейството. В противен случай можете да се окажете с неудобна група модели, които се правят на семейство.

Модна фотография

Един от най-старите видове фотография, съществуващ от средата на 1800 г. , модната фотография е практиката на заснемане на модели в облекло и други модни аксесоари за редакционни или рекламни цели. Модни кадри могат да бъдат направени в студио, на място в екзотичен или допълващ се към облеклото пейзаж, или да живеете на модния подиум на модно ревю.

Модните фотосесии обикновено изискват добра екипировка и осветление. Често участват и стилисти за коса и грим, които подготвят моделите по начини, които подчертават и демонстрират техните дрехи и / или аксесоари. Модната фотография може да варира от висша мода, която се фокусира върху най-новите тенденции и стилове, измислени от известни дизайнери, до заснемане на модели за каталог на универсален магазин.

Филмова фотография

Филмовата фотография датира от края на 1800-те и е предшественик на цифровата фотография. „Филм за безопасност“ е въведен от Kodak през 1908 г., въпреки че предишните итерации на филма са били използвани още през 1889 г., но са направени от много по-запалим материал, нитроцелулоза – обикновено наричана „нитратен филм“. Цветният филм е представен за домашни филми през 1935 г. от Kodachrome, а от 1936 г. са използвани 35-милиметрови филмови дължини за фотоапарати.

35-милиметровият цветен филм използва множество слоеве и филтри за заснемане на изображение, което, веднъж изложено или разработено, създава цветна снимка. Черно-бялата обработка на снимки беше по-малко сложна и не толкова чувствителна към температурата, колкото цветната обработка на снимки. Обработката на черно-бели снимки обаче беше по-малко достъпна в търговски мащаб, което накара дизайна на черно-белия филм (въпреки че обработката беше направена по същия начин като стандартния цветен филм). Размерът и скоростта на филма са факторите, които трябва да се вземат предвид при заснемането на филм. Скоростта на филма описва праговата чувствителност на филма към светлина, обозначена със скалата ISO.

До началото на 21 век филмовата фотография е основната форма на фотография. Тъй като цифровите технологии станаха по-широко достъпни, много потребители оставиха филма и се преместиха в цифрови формати. През 1981 г. Sony пусна първия потребителски електронен фотоапарат, последван от първия цифров фотоапарат на Фуджи, пуснат през 1989 г. Въпреки това, скорошната тенденция във фотографията през последното десетилетие се наблюдава възраждане във филмовата фотография, като компании като Kodak и Fujifilm сега преразглеждат продуктовата им гама, за да включат отново филмови предложения.

Понастоящем повечето съвременни фотографи снимат с цифрови фотоапарати, но ентусиастите и феновете на очарованието и естетиката на филма все още използват тази оригинална фотографска техника, за да създават невероятни снимки, използвайки напълно ръчни настройки на аналогови камери. Този тип фотография не е толкова директна, колкото заснемането на цифров фотоапарат, но предлага по-задълбочена възможност за обучение на професионалните фотографи, тъй като те разбират как функционира тяхната камера и как промяната на определени настройки променя изкуството на заснемането на снимка.

Арт (художествена) фотография

Художествената фотография е създадена от художник, който използва фотографията като средство за въвеждане на идея, концепция, послание или емоция в изображения. Той е предназначен да изпълни творческата визия на художника, предавайки специфично усещане на зрителя чрез изстрела. Тези изображения често се поставят в рамка и се показват като изкуство на стени по същия начин, по който би била картината.

Понякога изобразителната художествена фотография се припокрива с други жанрове на фотографията като фотожурналистика и модна фотография. Представителната фотография, която се стреми обективно да улови предмета или сцената, каквато е в действителност, контрастира с изобразителното изкуство, което има за цел да улови субективното намерение на художника зад изображението.

Ставайки популярни през викторианската епоха и еволюиращи до наши дни, подмножествата на този тип фотография включват гола фотография, портрети и природни пейзажи. Ансел Адамс е смятан за образец на пейзажи с изящни изкуства със зашеметяващата си черно-бяла фотография, заснета в националните паркове.

Фотография на храни

Друг вид фотография, която се припокрива с търговска, редакционна и натюрмортна фотография, фотографията на храни е ниша, в която храната е основният предмет. Независимо дали става дума за пресни съставки, кухненски сцени или заснети ястия с покритие, този жанр капсулира всички неща. Тези снимки често се превръщат в реклами в списания или в блогове и могат да бъдат представени на опаковки и менюта или в готварски книги.

Плодовит жанр на фотографията, улавянето на храна обикновено включва фотограф, който си сътрудничи с арт директор, хранителен стилист и / или професионален стилист, за да получи финалния кадър. Често заснети от горната гледна точка или тенденции, които променят ъгъла от 45 градуса, сега насърчават някои кадри с тесен ъгъл, които използват ефекти като селективен фокус, наклонени чинии или екстремни близки планове, за да покажат съставка или напълно покрито ястие.

Фотография „Златен час“

Популярно сред любителите и професионалните фотографи, фотографията със златен час се отнася до часа преди залез слънце или часа след изгрев слънце, в който слънцето е в най-ниската си точка на небето, произвеждайки топъл, златист тон като фоново осветление.

Фотографията Golden hour се отличава с по-малък контраст от изображенията, заснети през деня, когато слънцето е по-високо над главата, създавайки силни акценти и тъмни сенки. Пейзажните фотографи често предпочитат снимането в този час, тъй като уникалните условия на слънчева светлина подобряват цветовете на определена сцена (оттук и защо се нарича още магически час).

Фотографията със син час контрастира на фотографията със златен час, тъй като улавя изображения в часа след залез слънце и преди изгрев слънце, когато непряката слънчева светлина се разпръсква равномерно и създава синкав, по-студен тон по небето. Този час е популярен сред фотографите с градски пейзаж, които могат да използват по-тъмния оттенък, за да подчертаят силуетите, осветени с помощта на вътрешното осветление на сградите.

Празнична фотография

Празничната фотография е ниша, която може да включва портрет, пейзажна фотография, фотография на храна, нощна фотография и аспекти на фотографията на начина на живот. Обикновено се използва за улавяне на спомени или натюрморти на изображения на Коледа , Kwanzaa, Нова година , слънцестоене, Ханука или други празници, обикновено падащи в края или началото на годината.

Когато планирате да заснемете празнични изображения с модели, автентичността е името на играта. В северното полукълбо зимата е в разгара си и се благоприятстват чувствата на сплотеност с уютна, изолирана атмосфера. Вземете страница от датчаните и влезте в хиге състояние на ума , намирайки меки, интимни моменти, прекарани с любими хора. В южното полукълбо декемврийските празници означават лятно забавление. Съединението все още е ключов елемент с автентичните образи на щастливите семейства, но настроението е по-бурно, оживено и отворено, а лятото предлага безкрайни плажни възможности и ваканционни барбекюта.

Вътрешна фотография

Изображенията, заснети вътре, са известни като вътрешна фотография. Фотографите трябва да използват специални техники или понякога дори минимална светкавична фотография, за да заснемат сцена поради ограниченото околно осветление. ISO, фокусът и композицията на кадъра са всички важни аспекти на вътрешната фотография.

Считана за друга подгрупа на натюрморти, фотографията на закрито създава изображения на сцени в дома, работното място и всяка друга сграда или защитена структура. Осветлението е може би най-предизвикателният аспект на този жанр, тъй като прозорците, вътрешните светлини и допълнителните източници на осветление (като крушка със светкавица) допринасят за сложността на това как фотографът ефективно заснема сцена. Те също така осигуряват уникални условия, които се променят през целия ден като външни светлинни филтри през прозорците на сградата.

Инфрачервена фотография

Когато практикувате инфрачервена фотография , са необходими сензори за филми или изображения, чувствителни към инфрачервената светлина, за да заснемете изображения. Филтрите се използват за ефекти в камерата като фалшиви цветове или черно-бели, като им предоставят изображения с подобно на сън или нереално качество. Те често се отличават с тъмно небе и атмосферна мъгла, като облаците също са по-видни. Софтуерът за последваща обработка също може да помогне на фотографите да постигнат тази естетика.

Инфрачервената фотография не съществува до началото на 1900 г., когато Робърт У. Ууд, американски физик и изобретател, разработва филтър, който му позволява да заснеме първата инфрачервена и ултравиолетова фотография. Ултравиолетовата фотография е подобна на инфрачервената, но заснема изображения, използвайки светлина от ултравиолетовия (UV) спектър. „Ефектът на дървото“, причинен главно от заснемането на зеленина с помощта на инфрачервения спектър и придаване на това въображаемо качество на снимките, е кръстен на него.

Пейзажна фотография

Занимавайки се със заснемането  на чудесното открито , пейзажната фотография се фокусира върху дървета, пустини, плажове, планински вериги, езера, реки и всички други аспекти на природния свят. Релефите, времето, променящите се сезони и околната светлина са всички аспекти на тази фотографска ниша. Фотографията на дивата природа често се припокрива с този жанр.

Понякога заснемането на изкуствени характеристики или промени в пейзажа (като земеделски земи, овощни градини, градини и др.) Се практикува от пейзажни фотографи, но мнозина избират да се фокусират върху кадри, които показват чисто естествени сцени, лишени от човешко влияние или дейност.

Играта с настройки на камерата като дълбочина на полето, скорост на затвора и бленда и използване на различни лещи или филтри може да създаде различни ефекти върху изображенията на пейзажа. Становите също са полезни, когато става въпрос за стабилизация на изображението и често се използват и панорамни функции на камерата.

Фотография „Начин на живот“

Този жанр на фотографията улавя хората в реални ситуации , разказвайки истории за живота си по начин, който документира сцената, като същевременно все още е артистичен. Най-често сцените се поставят или режисират от фотографа, но изображенията са предназначени да изглеждат възможно най-естествени. Понякога фотографията на начина на живот се снима откровено.

Фотографията на начина на живот също се припокрива с модната фотография, документалната фотография и семейната фотография, докато се опитва да заснеме моментни снимки от живота на субекта. Тези снимки могат да се използват за лична употреба, поставени в рамка в семейния дом или за търговска или редакционна употреба, за да вдъхновят или популяризират определен подход към ежедневието.

Снимане с дълга експозиция

Фотографията с продължителна експозиция, известна също като експозиция във времето или фотография с бавен затвор, използва голяма продължителност на скоростта на затвора, за да заснеме рязко неподвижни аспекти на сцена, като същевременно замъглява или размазва движещите се аспекти. Той се различава от конвенционалните фотографски практики, тъй като заснема изображение за продължителен период от време, вместо в една снимка.

Снимането на движеща се вода, като водопад или поток, с помощта на продължителна експозиция създава ефект на мъгла около водата, размазвайки движението й, докато останалата част от пейзажа запазва своята острота.

Нощната фотография често използва продължителна експозиция за заснемане на звездни пътеки или други небесни обекти. Светлината от други източници като улични лампи или фарове също може да предизвика интересни ефекти при кадър, който се прави с продължителна експозиция. Светлинната живопис е друга техника, при която се използва продължителна експозиция и мобилен източник на светлина, като фенерче или бенгалски огън, за да се създаде уникална „картина“ с ударите на светлината.

Макро фотография

Наричана още фотомакрография или просто макрография, макро фотографията заснема екстремни близки планове на често много малки обекти. Насекомите и растенията или цветята са популярна тема в този жанр. Други макроизображения могат да включват близки снимки на храна, капчици вода, ежедневни предмети като тъкани или пера, играчки, очи, бижута и други абстрактни модели и текстури.

Макро фотографията изисква специализирани лещи, за да заснеме истинско съотношение на възпроизвеждане на обекта, като дълбочината на полето и осветлението са важни съображения при настройката на кадъра. Удължителните тръби могат да се използват и за удължаване на лещите за това отблизо и лично заснемане.

Фотомикрографията, която използва цифров микроскоп за заснемане на изображения, се постига, когато съотношението на възпроизвеждане на кадъра е по-голямо от 10: 1.

Снимане на Млечния път

Подобно на космическата фотография , фотографията на Млечния път се фокусира върху заснемането на изображения на Млечния път в нощното небе. Предизвикателните условия на слаба осветеност означават, че фотографите се нуждаят от малко опит с настройването на широкоъгълни обективи на камерата, за да съберат колкото се може повече светлина при една експозиция. Статовете също могат да бъдат полезни за стабилизиране на кадър, когато се използват настройки за дълга експозиция. Дистанционните капаци също помагат за ефективното заснемане на този тип снимки.

Малко проучвания за това какъв тип метеорологични условия са необходими, както и установяване кога и къде е най-добре да се снима, ще допринесат много за гарантиране, че изображенията улавят Млечния път успешно .

Минималистична фотография

Минималистичната фотография  заснема сцена, използвайки ограничени или минимални елементи. Цветът, линиите, шарките, формите и текстурите могат да играят голяма роля в тези видове снимки.

Изхождайки от минималистичното движение на изкуството от 50-те години, минималистичната фотография насърчава артистичната простота. Кадрите обикновено включват като основен фокус природни пейзажи или сцени, често заснети при изгрев слънце, рано сутрин или под тъмнината на нощта, когато не са активни много хора. Изображенията издават усещане за безплодие или празнота, демонстрирайки спретнатостта и простотата на използването на ограничени елементи в композицията на кадъра.

Снимане на бебета

Тясно свързана със семейната фотография, фотографията за новородени се фокусира специално върху заснемането на изображения на новородени бебета. Този тип фотография може да включва родител (и), но може и да улови детето само в уютна или сладка обстановка.

Много новородени фотографи разполагат със студио, което да гарантира безопасността и благополучието на бебето, докато се правят снимки. Подпорите и аксесоарите са скоби.

Новородените могат да бъдат заловени, когато са будни, въпреки че много от тях се снимат, докато спят и са по-лесни за позиране. Ан Гедес е известен бебешки фотограф, признат в цял свят със своите емблематични изображения на новородени и бебета.

Нощна фотография

Всички снимки, направени през нощта, попадат в категорията нощна фотография. Настройките на камерата трябва да бъдат коригирани и понякога се използват специални техники, за да се заснемат изображения при тези условия на слабо осветление.

Дългите експозиции и интервалите от време са популярни техники, както и светлинното рисуване и спиралната фотография. Астрофотографията и фотографията на Млечния път също могат да принадлежат към този жанр на фотографията.

Освен заснемането на нощното небе, други често срещани обекти в нощната фотография включват градски силуети, индустриални сцени и фабрики, фойерверки, нощен живот или концерти на живо, пътища, осветени пещери, изоставени сгради или водни тела, осветени от лунна светлина, осветление, лава, полярно сияние или aurora australis, развлечения в увеселителен парк, осветени самолети, биолуминесценция и други творчески източници на светлина.

 

Стативи, кабели за освобождаване на затвора или самоснимачки, светкавици, ръчен фокус, дистанционни таймери и специални обективи на камерата могат да бъдат полезни при заснемането на нощна фотография. Много смартфони вече включват и нощен режим за улесняване на мобилната нощна фотография.

Фотография на домашни любимци

Подмножество на семейната фотография, фотографията за домашни любимци се фокусира върху улавянето на любими двукраки и четириноги приятели. Птици, котки, кучета , коне, зайчета, хамстери и дори риби могат да бъдат уловени в портретен начин, за да се грижи семейството.

В зависимост от вида на домашния любимец, лакомствата, реквизитът и различни други аксесоари могат да ви бъдат полезни, когато се опитвате да накарате животното да позира за изстрел. Могат да бъдат постигнати откровени снимки на множество домашни любимци, които се гонят един на друг на плаж или в парк, както и по-официални позирани снимки на домашни любимци в домашната им среда, може би на любимия си стол или с любимите си играчки или хора. Движещите се снимки ще изискват коригирани настройки на камерата и може би дори специален обектив с фиксирано фокусно разстояние и широка бленда.

Фотожурналистика

Форма на журналистика, фотожурналистиката използва изображения, за да разкаже новина. Въпреки че е тясно свързана с други видове фотография като документална фотография, улична фотография, натюрморт или военна фотография, тя е уникална с това, че трябва да отговаря на строги етични стандарти. Работата трябва да бъде честна, безпристрастна и трябва да разказва визуална история, отговаряща на журналистически термини.

Снимките често се използват в новинарски медии или редакции на списания. Фоторепортерите са репортери, които носят фотографско оборудване и взимат решения за части от секундата в това, кои изображения да заснемат, за да представят новинарска история, докато тя се развива. Често това означава, че те са в екстремни условия по отношение на личната си безопасност.

Жанрът произхожда от военната фотография, започвайки още в средата на 1800-те. Популярността му започва да спада през 70-те години на миналия век, тъй като някои публикации от фотосписа спират да печатат. Съвсем наскоро тези видове снимки влизат в художествени галерии, заедно с изобразителното изкуство.

Социалната документална фотография, считана за форма на фотожурналистика и подмножество на документалната фотография, записва събития в света чрез социален или екологичен фокус. Също така понякога наричана загрижена фотография, този тип фотография подчертава социални проблеми, включително улавяне на живота на обеднели или уязвими общности.

Портретна фотография

Портретна фотография заснема портрет на човек или група хора. Портретът е предизвикателен жанр на фотографията, защото трябва да използва осветление, фон и пози, за да предаде личността на обекта в един кадър. Автопортрети и силуети, както и снимки на глава, също попадат в този жанр.

Осветлението особено играе голяма роля при настройването на портрет, като често срещаните ярко осветени снимки са често срещани. Има и много други възможности за осветление, които да разгледате. Предпочитат се бързи, средни телеобективи, използвани за изолиране на обекта чрез контролиране на дълбочината на рязкост. Когато сте далеч от студиото, използването на боке ефект на обектива за размазване на фоновите елементи, които не са на фокус, може да осигури лесно решение за не снимане на чист фон. Екологичните портрети, тези, които са предназначени да показват обекта в тяхната среда, не биха искали да имат много, ако има такива, размиване на фона.

Продуктова фотография

Принадлежаща към търговска фотография, продуктовата фотография се фокусира върху заснемането на обекти за рекламни цели. Каталозите, брошурите и уебсайтовете използват продуктова фотография, за да покажат своите стоки.

Тъй като електронната търговия продължава да се развива като платформа, а Интернет предоставя много по-бърз начин за хората да предлагат своите стоки на пазара, дори светът на модната фотография включва техники, които вече не изискват човешки модели. Изчистена продуктова фотография, която представя продукта на бял фон, техники като сукане (където обектите са подредени организирано, приятно за очите и се заснемат като креативни реклами) и фотография с призрачни манекени, където манекените се използват и след това се редактират извън финален кадър, са само някои от последните тенденции в продуктовата фотография.

Фотография на недвижими имоти

R EAL изображения имоти често се използват за търговски цели да продаде дома или работното място или да покажете красиво изпълнен проект в редакционни статии. Интериорната и екстериорната фотография се вписват като поджанрове на тази категория.

Опитът с осветителни техники, оптимални настройки на камерата и съоръжения е важен за фотографите на недвижими имоти, тъй като вътрешното осветление често не е достатъчно подходящо, за да се получат ефективни снимки. Когато се използват снимки за продажба на имот, от изключително значение е да накарате пространството да се чувства топло и гостоприемно. Инсценирането на сцени чрез разхвърляне на пространства и осигуряване на стаите да бъдат представени като изчистени и функционални, но все още обитавани, също ще бъде важно за постигането на качествен финален кадър.

За търговски площи като офиси или витрини могат да се прилагат същите принципи. Функционалността на пространството за различни цели обаче трябва да попадне в изображенията.

Снимане на морски пейзажи

Наричана още океанска фотография, морската фотография е подкатегория на пейзажната фотография, която се фокусира върху заснемането на морета и океани. Понякога други обекти или обекти са в кадъра, като хора във водата или на лодки. Острови, скали и други геоложки образувания също могат да бъдат уловени, заедно с морските диви животни. Крайбрежната фотография е ниша в морската фотография.

Улавянето на движението на вълните е популярно в този жанр, както и отраженията във водата на градските пейзажи. Техниките за продължително излагане и слънчеви изблици, при които слънчевите лъчи могат да се видят на снимката, също често се използват при фотографията на морски пейзаж. Златният час и синият час могат да бъдат идеалното време за заснемане на морски пейзажи, за да се избегне суровата обедна слънчева светлина, отразяваща се от водата.

Статовете, филтрите и други съоръжения, за да поддържат камерата (и фотографа) суха и безопасна, трябва да се вземат предвид при фотосесия с морски пейзаж.

Фотография за социални медии

Фотографията в социалните медии е всеобхватен жанр на фотографията, който използва изображения за публикации в социални медии в Instagram, Facebook, Pinterest, LinkedIn или всяка друга социална мрежа. Изображенията обикновено имат натюрморт или редакционни качества, но модната фотография, продуктовата фотография, хранителната фотография и други видове фотография също често се включват в публикациите в социалните медии.

Когато се използват за лични публикации, изображенията обикновено улавят момент или разказват история за живота на човек и обикновено допринасят за неговата онлайн персона. В търговските кампании изображенията се използват главно за популяризиране на марка или продажба на продукт или услуга.

Спортна фотография

Актът на заснемане на спортни изображения е известен като спортна фотография. Този тип фотография често се счита за клон на фотожурналистиката, особено по отношение на професионалния спорт. Спортните фотографи често работят за вестници или спортни списания, но могат да създават изображения и за рекламни цели. Аматьорската спортна фотография обикновено принадлежи към нишата на народните фотографи, в която фокусът е върху улавянето на ежедневието на обикновените хора.

Тъй като повечето спортове са забързани, съоръженията и настройките на камерата трябва да могат да улавят действието, както се случва, като скоростта на затвора е най-критична. Местоположението също е важна част от получаването на страхотен кадър. Видът спорт, който се снима, ще определи много от изискванията към корпуса на камерата и обектива, който работи най-добре. Отделните спортове, като голф, бокс, колоездене или лека атлетика могат да се фокусират върху малка дълбочина на полето, улавяйки интензивността на участниците. Командните спортове, като футбол, хокей, футбол и други подобни, изискват по-голяма дълбочина на полето, за да уловят правилно цялото действие и различните участващи отбори.

Натюрморт фотография

Натюрмортната фотография е друг всеобхватен жанр на фотографията, при който неживите предмети са подредени по естетически приятен начин и са заснети за лична, редакционна или търговска употреба. Изображенията обикновено включват известна артистичност, като фотографът има творческа свобода да подреди композицията на кадъра. Осветлението и рамкирането също играят важна роля в настройката.

Популярният предмет за натюрморт включва храна, цветя и растения, място за лично бюро или работни пространства, предмети от бита като съдове, вази и чинии, подредени по творчески или артистични начини и други подобни.

Тъй като натюрмортната фотография обикновено е съсредоточена около подреждането на сниманите обекти и използваното осветление, фотографите от всички нива и умения могат да правят красиви снимки, без да е необходимо непременно да използват сложни техники или съоръжения.

Сюрреалистична фотография

Сюрреалистичната фотография, подобна на абстрактната фотография, тъй като крайното изображение не винаги се разпознава веднага, насърчава фотографите да намерят уникални перспективи за заснемане. Част от по-широко сюрреалистично културно движение, започнало през 20-те години на миналия век, фотографите-сюрреалисти използват трикове в тъмната стая и оптични илюзии, за да произведат подобни на сънища снимки, преди инструментите за цифрово редактиране да станат норма.

Подводното портретиране и подводната пейзажна фотография обикновено могат да бъдат класифицирани като сюрреалистични поради свръхестествената им атмосфера. Пейзажната фотография, заснета при подходящи условия, също може да включва аспекти на сюрреализма.

Хранителната фотография, модната фотография и концептуалните портрети или отблизо понякога се снимат с нереална естетика. Изображенията се заснемат и често се редактират след това, за да добавят зловещ или свръхестествен ефект. Архитектурната фотография, както и натюрмортната фотография, предоставят повече възможности за сюрреалистична материя.

Крайната цел на този жанр на фотографията е да достави изображения, които са вдъхновени от страстта и уникалната перспектива, размивайки границите между мечтаната обстановка и реалността.

Улична фотография

Изкуството да заснемаш сцена на обществено място, особено на улицата, се нарича улична фотография. Много от тези типове снимки също се считат за откровени по природа, обикновено нестадийни и заснети спонтанно.

В зависимост от държавата има определени закони за съгласие, които да се вземат предвид при публично правене на снимки на хора. Да знаете какви са тези закони на дадено място е важна част от заснемането на улична фотография за по-широка употреба.

Друг жанр, който е тясно свързан, е градската фотография, при която фотографите заснемат улични сцени в градски настройки. Портретите и архитектурата често играят роля и в тези изображения.

Темата обаче не винаги трябва да включва хора. Заснемането на среди, които не включват видима човешка дейност, също може да се счита за улична фотография. В тези случаи човешкото присъствие обикновено се подразбира чрез композицията на изображението. Макар и да има много прилики с документалната фотография, уличната фотография има тенденция да бъде по-малко преднамерена в целенасочените или дефинирани съобщения.

СНИМКА СЪС ЗАКЪСНЕНИЕ

При заснемане на интервали от време се заснемат поредица кадри от една и съща сцена или обект, за да се изобрази състояние на промяна или колебание. Крайният резултат е колекция от кадри, които могат да бъдат възпроизведени като кратко видео, което показва обекта или обекта, засегнати от времето.

 

Популярната тема включва неща като движението на слънцето, звездите, луната и други небесни тела в небето, растежа на растение, разпадането на парче храна, развитието на голям проект като нова сграда или хора и трафик се движат в един град.

 

Закъсненията използват формула, за да постигнат отчетливото си качество на движение. Възприеманата скорост на обекта е равна на честотата на кадрите на проекцията, разделена на скоростта на кадрите на камерата, умножена по действителната скорост на сцената, която се провежда (математика!). Записаните кадри ще варират в зависимост от това колко бързо изглежда да се движат въз основа на това изчисление. Заснемането със закъснение също използва кратко и дълго време на експозиция, в допълнение към модифицирането на скоростта на камерата, за да контролира количеството замъгляване на движението, налично в кадрите. Комбинирането на тази техника с други като изображения с висок динамичен обхват (HDR) и преходи от ден до нощ може да създаде зашеметяващи изображения.

Фотография при пътуване

Документирането на място , особено такова, което подчертава културните, историческите, туристическите или емблематичните аспекти на дадения район, се нарича фотография за пътуване. Датиращ от 1850-те години, жанрът е направен невероятно популярен от туристически издания като National Geographic и Conde Nast Traveler.

Изображенията могат да се използват за редакционни или търговски цели, изобразявайки атмосферата на дадено място, както и усещането, което човек изпитва от земята, хората и културите, които го обитават. Много обширен по своя предмет, жанрът използва елементи от портрета, пейзажната фотография, архитектурната фотография, уличната фотография и нощната фотография, наред с други. B&W фотографията също е често използвана техника.

Подводна фотография

Правенето на снимки по време на вода, обикновено по време на гмуркане, гмуркане с шнорхел, плуване или от подводно превозно средство или автоматизирана камера, спусната от повърхността, е известно като подводна фотография. Този тип фотография води до изображения на морския живот, субакватичната среда (включително корабокрушения, геоложки характеристики като пещерни системи и други подводни пейзажи) и / или хора, преследващи подводни дейности. Съвсем наскоро подводните изображения също се използват за документиране на състоянието на водни тела и техните екосистеми, когато става въпрос за климатични промени и замърсяване .

Оборудването е важен аспект на този жанр, тъй като камерите обикновено не са водоустойчиви по подразбиране. Ако са, те обикновено са ограничени до определена дълбочина. GoPros или смартфоните в пластмасови торбички понякога се използват като вход към подводната фотография, преди да се инвестира в по-усъвършенствано оборудване на камерата и подходящ, често скъп, подводен корпус за конкретна камера.

Снимането във вода също идва с корекции на обектива, тъй като водата намалява зрителния ъгъл на обектива с 25-30%. Бистротата на водата, наличието на вълни или мехурчета, течения, опасен морски живот и близост до морското дъно също ще повлияят на изстрелите. Времето на деня и местоположението спрямо слънцето също играят съществен фактор за това как се заснемат подводни снимки, както и настройките на използваната камера. Следователно този жанр е по-труден за овладяване, просто поради допълнителните разходи за оборудване и специалните опасения за безопасността на снимачната среда.

Фотография за градско изследване (urbex)

Донякъде свързана с фотографията за пътуване, фотографията за градско изследване, наричана още urbex фотография, се фокусира върху улавянето на изоставени места и пространства, които отдавна са забравени. Аспектите на архитектурната фотография, както и интериорната и екстериорната фотография, са част от този жанр.

Тъй като обектът обикновено е стари, порутени и структурно съмнителни сгради, гарантирането на безопасността на фотографа е от ключово значение. Често тези места изискват от фотографите да посегнат на частна собственост, поставяйки под въпрос законността на заснемането на тези видове снимки. Силно се препоръчва фоново изследване, преди да се впуснете във фотосесия urbex.

Ще са необходими редица съоръжения и техники на камерата, в зависимост от изследваното местоположение и околната светлина, която филтрира през изоставената конструкция.

Военна фотография

Често припокриващи се с фотожурналистика и документална фотография, военната фотография предоставя емблематични, понякога трудни за разглеждане образи на въоръжен конфликт и неговите последици. Образите на войната обикновено се използват за редакционни цели, за да се повиши обществената информираност за районите, участващи в бойни действия.

Някои от най-ранните военни снимки могат да бъдат проследени до Кримската война от 1853 до 1856 г., заснета от Роджър Фентън . Тези ранни кадри записват неподвижни изображения на войната, като укрепления или войници и земя преди и след битките, главно поради ограничената фотографска технология, която е била на разположение по това време.

По-модерната военна фотография, направена през 20-ти век, включва хроники от Първата и Втората световна война и обикновено са заснети от войници, както и от фоторепортери. С напредването на технологиите обаче масово произвежданите изображения водят до пренасищане на често ужасните сцени, като зрителите стават десенсибилизирани към стойността и историческото значение на този тип фотография.

Независимо от това, въоръжените конфликти се улавят и до днес. Поради опасния характер на работата, журналистите и военните фотографи са определили специална защита чрез международни конвенции за предотвратяване на смъртоносни наранявания на полето, но това остава рискована професия.

Сватбена фотография

Сватбената фотография може да включва годежни снимки, предсватбени снимки, кадри, направени по време на церемонията или приема на самия голям ден, тъй като понякога може дори да включва сватбени месеци или снимки за „боклук на роклята“. Сватбената фотография също е една от по-големите категории търговска фотография, като много фотографи се специализират в тази услуга.

 

Има два основни подхода към сватбената фотография: традиционен или фотожурналистичен. Традиционният подход обикновено поставя изображения, които фотографът контролира и насочва по време на събитието. Фотожурналистическият подход обикновено има по-редакционно усещане, с откровени, по-естествени изображения, направени в малка посока. Съществува и трети, по-фокусиран върху модата подход, като тези кадри използват по-иновативни или креативни техники, предоставящи по-драматични образи. Културата и традицията често играят голяма роля в стила и видовете кадри, които една двойка иска да заснеме.

Снимки на дивата природа

Фотографите на дивата природа обикновено трябва да имат „в“ или някакъв опит, за да постигнат страхотни снимки на дивата природа. Търпението, добрата екипировка и местата за безопасно снимане са важни при опитите за залавяне на животни в пустинята. Споменахме ли за търпението? Може да отнеме дни чакане, за да постигнете перфектния изстрел на диво животно. Видът на сниманото животно също ще определи количеството на подготовката и вида на необходимата екипировка на камерата.

Оборудване като стативи и освобождаване на затвора и телефото, широкоъгълни или макрообективи обикновено се използва при фотографията на дивата природа. Понякога капаните на камерите се поставят в околната среда за продължителен период от време, като се правят снимки с помощта на детектор за движение, така че животните да не бъдат изплашени и тяхното естествено поведение да не бъде нарушено от дебнещите фотографи. Тези снимки често се използват в редакционни издания за публикации като National Geographic . Ако ви предстои да направите този вид фотография или да наемете персонализиран екипаж за съдържание, не забравяйте значката си за търпение. Ще ви трябва.

Усъвършенстване на различните видове фотография

Както можете да видите, има много различни видове фотография, които можете да изпробвате, експериментирате и перфектни. Обектът, условията на осветление и местоположението на фотосесията ще повлияят на вида на оборудването на камерата и техниките, използвани за получаване на страхотна снимка. Възможните приложения на снимките също ще помогнат на фотографите да определят дали трябва да отговарят на някакви други специални условия, като например получаване на модели или издания на собственост за изображенията.

Опитът и практиката вървят ръка за ръка – ако сте намерили нещо в този списък, което никога преди не сте опитвали да заснемете или дори не сте мислили за снимане, сега е моментът се впуснете в ново приключение!

Споделете мнение

Leave a reply

Всичко за фотоапаратите и камерите
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0